yehaaaa...cuti Wesak ari tu aku duduk rumah je...so dikesempatan yang ada aku cuba buat "Bengkang Roti" assist by lovely MoM...hehehehehe....jom kite tengok bahan2 tuk sediakan "Bengkang Roti" ni...
tadaaaa........
tadaaaa........
tepung gandum (bergantung pada roti la) tapi mak saye letak 2 senduk tepung je
1 scop gula (kalau yang suke manis2 tu boleh la tambah lagi)
* lupe nak amik gambar garam ( masukan sikit je )
santan (yang ni pon bergantung pada roti) masukan santan sehingga tenggelam semua roti
sedikit pelanta (sapu kat permukaan bekas acuan bengkang)
masukan sume adunan kedalam 1 mangkuk besar, kemudian ramaskan adunan tersebut sehingga roti menjadi hancur
setelah adunan siap, masukan ke dalam bekas acuan yang telah disapukan pelanta
bakar lebih kurang 45 minit...
tadaaa...ni la hasilnye... "Bengkang Roti Special"
selamat mencuba...=)
1 scop gula (kalau yang suke manis2 tu boleh la tambah lagi)
* lupe nak amik gambar garam ( masukan sikit je )
santan (yang ni pon bergantung pada roti) masukan santan sehingga tenggelam semua roti
sedikit pelanta (sapu kat permukaan bekas acuan bengkang)
masukan sume adunan kedalam 1 mangkuk besar, kemudian ramaskan adunan tersebut sehingga roti menjadi hancur
setelah adunan siap, masukan ke dalam bekas acuan yang telah disapukan pelanta
bakar lebih kurang 45 minit...
tadaaa...ni la hasilnye... "Bengkang Roti Special"
selamat mencuba...=)
No comments:
Post a Comment