Pages

Tuesday, November 25, 2014

Minuman Bebudak

Sejak duduk sendiri ni, mak jemah rajin turun ke dapur.. di sebabkan ada perangai cerewet memilih makanan, alternative terbaik adalah masak untuk diri sendiri.. actually mak jemah tak de la memilih sangat.. tapi lebih kepada health concerns je, sangat! (mati kene cerca kalau kengkawan tau ni blog aku) actually mak jemah ade masalah dengan perut sensitif. contoh la, kalau orang lain keracunan makan kat kedai si polan, paling2 kurang pon sehari dua.. mak jemah ni pulak amik masa yang lama tuk perut kembali normal... paling lama hari tu dekat 2 minggu, jenoh tahan, sampai pegi ofis pon jalan terbongkok2.. siap kene tuam dengan air panas kat bilik meeting, (tapi kalau orang spesis2 parasit akan kata, ngenade je lebih si maz tu!)... 1 family dah tau mak jemah ni perut sensitif.. plus omma dengan ayah cakap perut second class! hahaha...

oleh hal yang demikian, mak jemah akan amik sebotol Vitagen, The Cultured Milk Drink setiap hari kalau tetibe rasa perut macam tak brapa nak sedap. tapi kat ofis, spesis2 parasit ni bukan senang kalau kite consume Vitagen ni sehari sebotol.. semua pakat2 dok bagi pandangan yg sinikal... cakap mak jemah minum air bebudak... weh, itu la, iklan kat TV tak nak tengok.. mana ada tang line depa cakap Vitagen tuk bebudak je.. cuba tengok Fara Fauzana, die minum Yakult setiap hari tau, siap boleh jadi duta Yakult lagi.. cuma nasib x menyebelahi mak jemah, tak dapat jadi model/duta Vitagen.. model bengkung mampu le.. hahaha.. pesanan: kalau nak beli Vitagen memurah, beli time die tengah offer, tetiap bulan mesti ade punya, especially dekat AEON, Giant dengan Tesco.. penah sekali tu omma beli sekali tiga (carton kot orang panggil).. die akan siap2 sealed 3... minggu tu jenuh la adik aku minum.. dah macam orang jakun je.. hehehe 


nasib ade lagi 3 botol lagi..last stok


selain dari Vitagen, mak jemah minum Yogurt Drink.. dan of course la strawberry flavor. kadang2 tukar2 jugak, amik guava dengan kiwi. orang kata mak jemah ngengada sebab minum minuman mcam ni.. hello, i tak guna duit uoll's ok.. as long as i'm buy using my own money, who care orang nak kata apa kan... kadang2 kalau tetengah malam terbangun dari tidur sebab lapar, secawan yogurt drink ni boleh mengenyangkan perut kite.. tapi depends jugak, kalau perut yang spesis berselera besau  celah gigi die je kot.. hehehe..haa, yang ni pulak kalau nak beli time sales selalunya dekat AEON la.. 1 beg ada 3 botol.. kenkadang aku ni jahat jugak, mesti tukar flavor die.. amik semua strawberry pastu usha mana expired date die paling lambat.. dah satu keje la pulakan, tapi kalau ade geng (adik mak jemah) semua tu tak jadi masalah.. hehehe..  



hasil rembatan dari AEON Alma last week, sebotol dah selamat masuk perut

yogurt pon mak jemah suke, mesti ada kat dalam fridge.. dan seharusnya berflavor strawberry! hahaha...perisa lain bukan tak boleh nak telan, tapi tak berapa suka.. time kekecik dulu, kalau beli yogurt strawberry dalam die mesti ada buah strawberry berketul2.. tapi sekarang ni, tinggal serdak buah je, bebiji strawberry pon susah nak nampak dah.. selebih nye yogurt yang dah diletak perisa strawberry.. kedekut nau kilang yogurt tu sekarang nak letak buat bebanyak macam dulu. tau la barang semua dah naik, tapi bagi mengekalkan standard plus peminat tegar yogurt dari zaman hingusan sampai zaman anak dara, rasa nya tak patut management kilang yogurt tu kurangkan potongan2 buah kat dalam setiap bekas yogurt tu...  



selalu buat breakfast, roti Gardenia cicah yogurt

air Ribena... hahaha..ingat lagi kontroversi air ni...ade yang cakap bebudak tak elok minum air ni sebab kandungan gula die tinggi (omma kate yg pegi bagi baby minum tu pasal ape, mak jemah tengok ade yang bagi dalam botol buat macam minum susu, hailaa).. pastu ada yang kata kilang air ni nak bangkrap sebab tak laku... al kisah nye sebab time aku sekolah dulu banyak colouring contest anjuran Ribena.. kakak2 senior kat seklolah aku cakap, sebab kilang die rugi..coiii..aku yang tak berapa nak cerdik ni terkedip2 mata sambil fikir abis la, lepas ni tak boleh minum Ribena lagi.. balik rumah ngadu kat ayah dengan harapan boleh la beli stok bebenyak.. nando! setepek, kene dengan ayah sebab percaya gegosip mengarut! hamik kau.. hahaha... ape2 pon Ribena ni memang tak boleh tak ade kat rumah, rumah kat kulim ni pon ade..kat rumah omma pon ada, sebab ayah memang peminat tegar Ribena Apple.. ingat lagi, kalau die balik time lunch mesti nak minum air Ribena sejuk sambil cicah biskut atau roti.. see, like father like daughter.. kalau dari segi pemakanan aku memang ikut ayah! roti atau biskut mesti ada satu hari.. kalau dapat Walnut Bread dari La Boheme (kat AEON) cicah dengan Ribena sejuk,perghhh heaven gile... hehehe...


botol kedua kat rumah kulim (ni botol yang paling kecik)

last but not least, susu kotak Dutch Lady dengan trademark die, Spread the Goodness of Milk.. yang ni memang aku minum sebab nak consume susu setiap hari.. dulu2 time kat Uni omma belikan susu Anlene coklat.. bertahan sekampit dua je.. sebab malas nak bancuh.. last2 try minum susu kotak sampai la sekarang, yang boleh terlan brand Dutch Lady je..


susu kotak Dutch Lady


kat sini mak jemah nak ingatkan, minuman2 kat atas ni tak boleh diambil setiap hari kecuali susu kotak Ducth Lady.. kang kot2 ade yang lalu kat blog ni, cakap mak jemah minum semua ni setiap hari... potong kaki le kalau amik semua ni tetiap ari.. kene pandai la, jangan la dok minum semua ni ari2.. kene minum air kosong bebanyak..

sekian perkongsian minuman bebudak...
*pengambilan minuman sebegini bermula dari rumah, disebabkan didikan dari rumah, kami adik beradik memang suka minum air minuman bebudak kat atas tu... hehehe



habis!

1 comment:

Milo Miko said...

Assalam. Maaf ye sis alang2 dh trjumpa blog ni klu x keberatan nk tumpang iklan..sy pengedar brdaftar vitagen. Nk order blh hubungi 012-9518535
Harga murah..dijamin fresh dr kilang. Tp hrga yg 3 pek rm10 tu dah x ada ye..itu harga dolu2..
* penghntrn ke rumah jika order byk
Sekitar KL / KG.BARU
TQ mak jemah;-)